Szparagi to wybór w sam raz na wiosenny posiłek - delikatny smak, dużo zawartość witamin, soli mineralnych i przeciwutleniaczy, a przy tym niska kaloryczność - to niemal idealne zestawienie. Sezon na szparagi trwa bardzo krótko, warto więc go teraz wykorzystać.
Składniki:
1 pęczek białych lub zielonych szparagów
300 g piersi z kurczaka
500 g makaronu tagliatelle
1 limonka
2 łyżki oleju
1 opakowanie śmietany
pieprz, sól, tymianek
Szparagi oczyszczamy, odcinamy twarde końcówki, a następnie wrzucamy na wysmarowaną olejem patelnię grillową. Gotujemy w osolonej wodzie makaron. W międzyczasie pierś kurczaka oczyszczamy, kroimy na paseczki, doprawiamy sokiem z limonki, solą, pieprzem i tymiankiem i wrzucamy na patelnię grillową. Następnie do ugotowanego i odsączonego makaronu dorzucamy grillowane mięso i szparagi, dodajemy śmietanę i jeszcze chwilę podgrzewamy. Całość podajemy najlepiej z zieloną sałatą doprawioną sokiem z limonki i oliwą z oliwek. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz