wtorek, 15 maja 2012

Makaron z grillowanym kurczakiem i szparagami

Szparagi to wybór w sam raz na wiosenny posiłek - delikatny smak, dużo zawartość witamin, soli mineralnych i przeciwutleniaczy, a przy tym niska kaloryczność - to niemal idealne zestawienie. Sezon na szparagi trwa bardzo krótko, warto więc go teraz wykorzystać.

Składniki:
1 pęczek białych lub zielonych szparagów
300 g piersi z kurczaka
500 g makaronu tagliatelle
1 limonka
2 łyżki oleju
1 opakowanie śmietany
pieprz, sól, tymianek

Szparagi oczyszczamy, odcinamy twarde końcówki, a następnie wrzucamy na wysmarowaną olejem patelnię grillową. Gotujemy w osolonej wodzie makaron. W międzyczasie pierś kurczaka oczyszczamy, kroimy na paseczki, doprawiamy sokiem z limonki, solą, pieprzem i tymiankiem i wrzucamy na patelnię grillową. Następnie do ugotowanego i odsączonego makaronu dorzucamy grillowane mięso i szparagi, dodajemy śmietanę i jeszcze chwilę podgrzewamy. Całość podajemy najlepiej z zieloną sałatą doprawioną sokiem z limonki i oliwą z oliwek. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...