środa, 16 maja 2012

Młoda kapusta z koperkiem

Wiosna przyszła, więc młoda kapusta zagościła na moim stole. Solo czy jako dodatek - nieważne. Całą zimę czekałam, żeby ją zjeść. Ja najbardziej lubię w wersji z boczkiem i koperkiem. Ale znam takich co dodają pomidory, bądź też jedzą ją bez żadnych dodatków - saute. 





Składniki:
1 główka młodej kapusty - niezbyt duża
kilka plasterków wędzonego boczku
pęczek świeżego koperku
1 cebula
2-3 listki laurowe
ziele angielskie
sól, pieprz
1 łyżka masła
1 łyżka mąki

Kapustę poszatkować drobno i wrzucić do garnka - zagotować przez 5 minut. Wodę odlać, kapustę odsączyć. W oddzielnym garnku zeszklić posiekaną cebulę wraz z pokrojonym boczkiem. Dodać kapustę. Dolać wody do mniej więcej 1/3 wysokości kapusty. Dodać przyprawy, przykryć i dusić ok 20 minut - aż kapusta zmięknie. Po tym czasie na patelni przygotować zasmażkę - stopić łyżkę masła i połączyć z łyżką mąki. Dodać do kapusty i gotować chwilę bez przykrycia. Na koniec dodać posiekany koperek. I voila :)

U mnie dzisiaj młoda kapusta będzie jako dodatek do gulaszu i klusek kładzionych.

SMACZNEGO :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...