piątek, 25 maja 2012

Kurczak po prowansalsku

Nie wiem dlaczego po prowansalsku. Może dlatego, że z Prowansją kojarzą mi się dania w których występuje duża ilość warzyw - charakterystycznych warzyw, takich jak: cukinia, papryka, szalotka, czosnek, pomidory i mnóstwo ziół. Ten kurczak właśnie taki jest - aromatyczny, delikatny i pełny smaku. A przy tym prosty do zrobienia. Mogłabym to danie nazwać po prostu kurczak w warzywach, ale czy wtedy oddałoby to charakter tego dania...




Składniki:
4 uda kurze
1 mała cukinia
2 cebule
4 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
2 pomidory (opcjonalnie)
mieszanka świeżych ziół: rozmaryn, tymianek, bazylia
sól, pieprz, papryka słodka
oliwa

Kurze uda posolić, popieprzyć i zamarynować w oliwie z dodatkiem świeżych ziół, słodkiej papryki i pokrojonego w słupki czosnku.Tak przygotowane powinny leżeć w lodówce co najmniej 3 godziny. W między czasie pokroić warzywa w niewielkie kawałki i umieścić na dnie blachy. Posypać solą i lekko podlać oliwą. Wyłożyć na nie kurczaka, zawinąć folią aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 200 st przez około godzinę. Następnie odkryć folię, zmniejszyć temperaturę do 150 st i piec następną godzinę. Mięso można w międzyczasie podlewać sosem, który się wytapia. Na koniec włączyć w piekarniku funkcję grill i podpiec przez około 15 minut, żeby kurczak miał chrupiącą skórkę. 

Najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami - również pieczonymi z dodatkiem soli i tymianku. Oraz z zieloną sałatą polaną vinegretem.

SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...