Gołąbki to ukochana potrawa z mojego dzieciństwa. Wprawdzie najlepiej smakują przygotowane przez moją mamę lub babcie, ale ostatnio za lekką namową pokusiłam się na samodzielne ich przygotowanie i wyszły równie przepyszne.
Składniki:
1 główka kapusty
0,5 kg mielonego mięsa (najlepiej łopatki wieprzowej)
1 puszka pomidorów krojonych
1 pęczek koperku
sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie
Z kapusty wykrawamy głąb i w całości wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez 10 minut, aż liście będą łatwo odchodzić. Mięso doprawiamy solą i pieprzem. Zawijamy gołąbki, które umieszczamy w garnku, na którego dnie wykładamy niewykorzystane liście z kapusty (zapobiegnie to przypaleniu). Całość zalewamy pomidorami, dodajemy trochę wody, wrzucamy koperek, liście laurowe i ziele angielskie. Dusimy pod przykryciem przez ok. 1,5 - 2 godziny.
Jeśli ktoś lubi w wersji z ryżem - to suchy, nieugotowany ryż dodajemy bezpośrednio do mięsa.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz