sobota, 7 kwietnia 2012

Ciasto marchewkowe

Składniki:
5 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 szklanki mąki
2 łyżeczki cynamonu
4 szklanki tartej marchewki
2 kwaśne jabłka
orzechy włoskie, rodzynki
Polewa:
1 opakowanie serka śmietankowego (np. Philadelphia)
3 łyżeczki cukru pudru
sok wyciśnięty z jednej pomarańczy

Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy olej, sodę, proszek do pieczenia, cynamon i stopniowo dodawać mąkę. Następnie wsypuje wcześniej startą marchewkę, orzechy i rodzynki oraz pokrojone w kostkę jabłka. Całość wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką tortownicy. Pieczemy ok. 45-50 minut w temperaturze 180 stopni C. Na ostudzone ciasto nakładamy przygotowaną z serka, cukru i soku pomarańczowego polewę. Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...