Składniki:
- udziec z indyka
- 2 cebule
- 25 dkg małych pieczarek
- nieduży pomidor
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki ketchupu
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 2 łyżki majeranku
- sól, pieprz, mielona chili
Mięso przyprawiamy solą, pieprzem i paryką.
Cebule kroimy w grube talarki i obkładamy nią udziec. Przygotowujemy marynatę z miodu, musztardy, majeranku, ketchupu i oleju i zalewamy nią mięso.
Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na min. 4 godziny. Na dnie naczynia do pieczenia wykładamy umyte pieczarki (całe, jeżeli są zbyt duże, przekroić na pół). Solimy. Na pieczarki wykładamy mięso (łącznie z marynatą i
cebulą), pomidora sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić na ćwiartki. Obkładamy
nim mięso po brzegach. Mięso włożyć do nagrzanego piekarnika (200 st) i piec pod przykryciem nie mniej niż godzinę, podlewając winem. Po godzinie sprawdzamy widelcem czy jest upieczone, jeżeli z nakłucia wypływa woda, piec jeszcze ok 20 min.
Indyk powinien mieć ciemno-złoty kolor. Podawać z ziemniakami polanymi sosem z pieczenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz