środa, 22 lutego 2012

Spaghetti bolognese

Jest to stanowczo moje ulubione spaghetti. Proste, pomidorowe, pełne smaku i aromatu. Jego ogromną zaletą jest szybkość przygotowania i możliwość modyfikowania w zależności od nastroju. Oczywiście po modyfikacjach to nie będzie już tradycyjne bolognese. Nieważne - ważne, że jest pyszne :) Można dodać chilli, oliwki, różne rodzaje mięsa mielonego, seler naciowy a nawet wino czerwone. Można przygotować je ze świeżych pomidorów, pomidorów z puszki, koncentratu czy z przecieru. Można je podrasować dodając sera żółtego lub bardziej tradycyjnie parmezanu. Możliwości jest mnóstwo. Ja chcę podzielić się moim ulubionym przepisem.




Składniki:

1 opakowanie makaronu spaghetti
1/2 kg mięsa mielonego (najlepiej wołowiny)
2-3 duże czerwone cebule
3-4 ząbki czosnku
bazylia i oregano
1 puszka pomoidorów
1 kartonik przecieru pomidorowego (500 ml)
płatki chilli

Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oliwie. Dodać mięso. Smażyć często mieszając, żeby mięso nie zbiło się w grudki. Dodać posiekany czosnek, sól, pieprz, suszone oregano i bazylię. Na koniec dodać pomidory z puszki i koncentrat. Przykryć i dusić około godziny na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. 

Podawać z makaronem ugotowanym al dente.

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...