środa, 29 kwietnia 2009

Sernik z wiórkami kokosowymi

Składniki na ciasto:

30 dag mąki
10 dag margaryny
10 dag cukru
1 łyżka smalcu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 całe jajko
2 żółtka (białka odkładamy na później do ubicia piany)

Wszystkie składniki zagniatamy na elastyczne ciasto.Zawijamy w folię i wkładamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy do blaszki o rozmiarach ok 33cm x 23cm. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy w temperaturze 180 st przez 12 minut.

Składniki na masę serową:

1 kg zmielonego białego sera (może być z wiaderka, ale trzeba pamiętać, żeby był dobrej jakości)
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mleka (można dać mniej, jeśli uznamy, że masa jest zbyt rzadka - dużo zależy od konsystencji twarogu)
1/2 szklanka oleju
4 żółtka (białka odkładamy na później do ubicia piany)
2 całe jajka
cukier waniliowy lub łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 budyń śmietankowy

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Składniki miksujemy na gładką, jednolitą masę. Nie musimy miksować długo, wystarczy tylko do połączenia się wszystkiego.
Będzie ona dość rzadka, ale taka właśnie ma być (można dać mniej mleka jeśli uznamy, że jest zbyt rzadka, ale wtedy trzeba pamiętać, żeby mleko dodać na samym końcu)

Składniki na piankę kokosową:

3/4 szklanki cukru pudru
6 białek (odłożonych wcześniej)
100 - 150 gr wiórków kokosowych

Białko ubić na sztywna pianę, dodać cukier i wiórki kokosowe. Delikatnie wymieszać.

Na podpieczone ciasto wylewamy masę serową. Całość wkładamy do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy ok 1 godziny. Po tym czasie nakładamy piankę kokosową i zapiekamy jeszcze około 20 minut.
Ciasto studzimy w wyłączonym piekarniku, żeby nie opadło.

Kiedyś próbowałam także wersji pieczenia wszystkiego razem - ciasta, masy serowej i pianki kokosowej. Wtedy piecze się całość w 170 st przez 1,5 godziny. Także studzimy w wyłączonym piekarniku.

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...