Odkąd pamiętam u mnie w domu używało się cukru waniliowego domowej roboty. Kiedyś wanilia była przyprawą bardzo trudno dostępną, moja Mama jednak zawsze jakimiś swoimi tajnymi znajomościami zdobywała. I laski wanilii prawie zawsze lądowały w słoiku ze zmielonym cukrem - żeby nie był zupełnie miałki i żeby nie miał zbyt dużych kryształków. I tak mi zostało. Do dzisiaj mam schowany specjalny słoik do którego raz na jakiś czas mielę cukier w młynku do kawy i wymieniam laski wanilii. Zapewniam, że pomimo ceny wanilii warto taki cukier zrobić - będzie o niebo bardziej aromatyczny, no i rzeczywiście z tą wanilią będzie miał coś wspólnego.
Składniki:
1 szklanka cukru (najlepiej taki troszkę zmielony, albo po prostu drobny cukier)
1 laska wanilii
Laskę wanilii przeciąć wzdłuż, wydrążyć ziarenka, dorzucić razem z ziarenkami do cukru, dokładnie wymieszać. Zamknąć szczelnie i cieszyć się po tygodniu pysznym cukrem waniliowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz