wtorek, 14 sierpnia 2012

Fajita wołowa

Pogoda ostatnio nie rozpieszcza nas temperaturą. Powietrze zrobiło się jakieś takie jesienne:( Postanowiłam więc przenieść się (przynajmniej kulinarnie) w cieplejsze rejony świata i przyrządziłam ostrą fajite prosto z gorącego Mexico.




Składniki:
500 g wołowiny bez kości
papryka czerwona
papryka żółta
cebula
1/4 szklanki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
1/4 szklanki czerwonego wina
pieprz, sól, chilli



Mięso marnujemy przez noc w oliwie, winie i pokrojonym czosnkiem. Następnie wyjmujemy je z marynaty i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Papryki i cebulę kroimy w piórka. Kiedy mięso już się zrumieni dorzucamy warzywa i dusimy do miękkości. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i chilli według uznania. Fajitę podajemy na pszennych plackach - tortilli z sosem guacamole, salsą lub z kwaśną śmietaną.

Sos guacamole:
1 dojrzałe awokado
sok z limonki lub cytryny
posiekane ząbki czosnku
1 drobno posiekana cebula
sól, pieprz

Salsa:
2 dojrzałe pomidory
posiekane ząbki czosnku
1 drobno posiekana czerwona cebula
sok z limonki
łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...