Pancake, czyli amerykańskie naleśniki to świetny wybór na leniwe niedzielne śniadanie. Możemy je podawać z ulubioną konfiturą, śmietaną lub - co polecam szczególnie teraz - świeżymi sezonowymi owocami. Świetnie smakują również z sosem malinowym, który możemy przyrządzić równie szybko co pancake, wystarczy, że do garnka wsypiemy maliny, dodamy trochę cukru i całość pogotujemy przez parę minut na małym ogniu.
Składniki:
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru pudru
2 jajka
0,5 szklanki mleka
1 łyżka oleju
Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem. Ubijamy jajka z mlekiem i całość przelewamy do miski z suchymi składnikami. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, na którym smażymy niewielkie placuszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz