czwartek, 23 kwietnia 2009

Pikantny kurczak po chińsku

Składniki:
  • Pierś z kurczaka
  • Czerwona pasta curry
  • 2 łyżki oliwy z pestek winogron
  • Warzywa: papryka, cebula, por, dymka, grzyby mung, kiełki soi (zamiennie może być opakowanie mrożonki Warzywa po Chińsku)
  • łyżka sezamu
  • ciemny sos sojowy
Opakowanie pasty curry wymieszać z dwiema łyzkami oliwy oraz odrobiną sosu sojowego, a następnie dodać pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. Mięso wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.

W woku rozgrzać łyzkę oleju i usmazyć mięso a następnie dodać warzywa (do warzyw naturalnych warto dodać odrobinę wody, z warzyw mrozonych woda wypłynie sama). Wszystko razem dusimy przez ok 10 minut. Na koniec całość polać sosem sojowym oraz posypać sezamem.

Najlepiej smakuje z ryżem, ale polecam też spróbować z makaronem sojowym (suchy makaron wrzucić do woka, w ciągu 10 minut będzie gotowy)
Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...