Papryka teraz jest piękna, dojrzała i emanuje intensywnością barw. Dlatego jak tylko wpadła mi w oko czerwona papryka od razu pomyślałam, że trzeba ją nafaszerować :)
Składniki:
5 dużych papryk czerwonych
1/2 kg mięsa mielonego
1 torebka ugotowanego ryżu
1 jajko
1 łyżeczka musztardy Dijon
2 cebule
1 ząbek czosnku
świeże zioła (tymianek, rozmaryn)
słodka papryka
sól, pieprz
1/2 litra bulionu
Sos: 1 mały koncentrat pomidorowy, śmietana
Paprykom ścinamy górę, oczyszczamy z białych błonek i nasion. Góry papryk można zostawić jako kapelusze - wtedy kapelusze kładziemy do pieczenia na ostatnie 15 minut.
Mięso mieszamy z podsmażoną cebulką, jajkiem, musztardą, ziołami, przyprawami i ugotowanym ryżem. Tak przygotowany farsz nakładamy do papryk. Lekko posypujemy bułką tartą. Ustawiamy ciasno w żaroodpornym naczyniu, podlewamy bulionem i wstawiamy do nagrzanego do 220 st piekarnika. W takiej temperaturze powinny się piec ok godziny. Gdyby papryka zbyt szybko się rumieniła, to można przykryć ją folią aluminiową. Na koniec położyć na każdą paprykę kapelusz i zapiekać jeszcze ok 15 minut.
Sos przygotowujemy z bulionu w którym piekły się papryki. Dodajemy do niego koncentrat pomidorowy oraz śmietankę. Dla uzyskania idealnej gładkości można sos zblendować.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz